A kosarad még üres.

Tesztelt, tiszta minőségű doTERRA olajok, illóolaj keverékek, párologtatók, diffúzorok, környezettudatos és fenntartható kozmetikumok, tisztítószerek, természetes összetevőkből álló étrend-kiegészítők nagy választékát kínálja az IllatCenter. Kerülj közelebb a természet alkotta kincsekhez!

Kövess minket a Facebookon is!

Kérdések és válaszok az illóolajokról

Honnan származnak az illóolajok?

Növények számtalan fajtái borítják a Földet különböző formákban, méretekben, színekben és illatokban. Ezek közül a növények közül sokan olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek szabad szemmel nem láthatóak - elrejtőznek a növény gyökerein, virágain, magjain, kérgén vagy más területein.

Ezek a vegyületek illóolajként ismertek, amelyek nagyon koncentráltak, rendkívül hatékonnyá téve őket. Az illékony aromás vegyületekként is emlegetett illóolajok adják a növény aromáját, megvédik a zord környezeti hatásoktól és rovaroktól, sőt szerepet játszanak a növények beporzásában is.

Az illóolajok mögött álló tudomány

Az „illékony” jelző elsőre talán negatív jelentést hordozhat magával. Az illóolajok esetében azonban az illékonyság az anyag azon képességére utal, hogy gyorsan megváltoztathatja állapotát. Az illóolajokban található illékony aromás vegyületek kémiai összetétele lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan szétterjedhessenek a levegőben. Ezért az üveg kinyitásának pillanatától kezdve, akár távolról is azonnal megérezzük az illóolajok illatát.

Hogyan működnek az illóolajok?

Mivel az illékony aromás vegyületek gyorsan mozognak a levegőben, szinte azonnal érzékeljük az illatát, amikor a vegyületek közvetlenül kölcsönhatásba lépnek az agy érzékelőivel. Eddig több mint 3000 illékony aromás vegyületet fedeztek fel, ezért fontos megjegyezni, hogy ezek a vegyületek nagymértékben meghatározzák az egyes illóolajok adottságait, aromáját és jellegét.

 

Illóolajok felhasználása a történelem során


Az illóolajok jelenléte nem új trend

Míg egyesek az illóolajokat új trendnek tekintik, a növényi kivonatok és a növényi alapú termékek használata mélyen gyökerezik a múlt hagyományaiban. Az ősi civilizációk növényeket használtak például aromaterápiához, öngondoskodáshoz, az egészség támogatásához, vallási szertartásokhoz, kozmetikai kezelésekhez és ételkészítéshez.

Az illóolaj felhasználása nem divat, inkább hosszú évszázadokkal ezelőtt kezdődött hagyomány a civilizációkban a világ minden táján.

Egyiptom: Az egyiptomiak növényi alapú termékeket használtak kozmetikai kezelésekben, ételkészítményekben, temetkezési és vallási szertartásokban.

Görögország: Az ókori Görögországban olyan férfiak, mint Homérosz és Hippokratész, a korai egyiptomiak felfedezéseire építve kutatták a növények aromás felhasználását.

Róma: Az ókori rómaiak gyakran használtak növényi kivonatokat masszázshoz, parfümökhöz és illatos fürdőkhöz.

Irán: A középkorban az emberek Irán régiójában gyakran használtak és kereskedtek fűszerekkel vagy gyantákkal parfümkészítés és egészségmegőrzés céljából.

India: Az ayurvédikus orvoslás, az Indiában honos, holisztikus gyógyító rendszer 5000 év alatt fejlődött ki, és magában foglalja aromás és növényi vegyületek használatát.

Kína: Évszázadok óta a hagyományos kínai gyakorlatok magukban foglalják a növényi anyagok használatát a wellness népszerűsítése érdekében.

Franciaország: Az aromaterápia szó a magyar nyelvbe a francia eredetű 'aromatherapie' szóból került át. A kifejezést René-Maurice Gattefossé francia kémikus alkotta meg az 1930-as évek elején. Gattefossé aromaterápiát, mint gyógymódot a modern tudományos gondolkodásra és tapasztalatokra alapozta, a rendszert pedig az illóolajokkal történő orvoslás rendszerének tekintette.

Hogyan készülnek az illóolajok?

Fontos megjegyezni, hogy nem minden illóolaj jön létre egyenlően. Az olaj tisztasága a földrajzi elhelyezkedéstől, a lepárlási módszerektől, az időjárástól és egyéb tényezőktől függően változhat. Ezenkívül bármennyire is megfelelően választják ki, gondozzák és takarítják be a növényeket, az illóolaj minősége megőrződhet vagy megsemmisülhet a desztillációs folyamat során.

A desztilláláshoz szükséges részletekre és pontosságra való odafigyelés miatt a folyamat már-már inkább művészetté válik. A lepárlóknak pontosaknak kell lenniük, és gondosan figyelniük kell a betakarítási módszerekre, a hőmérsékletre, a lepárlás idejére, az alkalmazott nyomás nagyságára stb.

Hogyan válhat egy növény illóolajjá?

Az illóolaj előállításának pontos folyamata attól függ, hogy milyen típusú növényből származik az olaj. Az alapgondolat azonban az, hogy a növények speciális desztillációs folyamaton mennek keresztül, speciális gépek segítségével, hogy elválasszák az illóolajat növényi részeitől. Az illóolaj a növény különböző részein rejtőzik, gyakran mikroszkopikus mennyiségben. A desztillációs folyamat során pedig elválik a növénytől.

Illóolajok használata ma

Bár az illóolajokat gyakran a múlt kulturális gyakorlatának és hagyományainak részeként használták, ma már egyre több tudományos bizonyíték és kutatás áll rendelkezésünkre az illóolajok hatékonyságának és biztonságos természetének bemutatására napjainkban.


Illóolajok az egészségügyi ellátásokhoz

Az ókorban az emberek illóolajokat és növényi részeket használtak egészségük és közérzetük javítására. Mivel az illóolajok felhasználhatóak az alkalmi bőrirritációk csillapítására, az egészséges emésztés elősegítésére, a száj egészségének javítására, a tiszta légutak érzetének megteremtésére és még sok másra, régóta népszerű választás azok számára, akik meg akarják őrizni az egészségüket.


Az illóolajok érzelmi előnyei

Az egyedülálló kémiai szerkezetekkel minden illóolaj különféle előnyökkel jár a felhasználó számára. Egyes illóolajok nyugtató, tonizáló és földelő tulajdonságokkal bírnak, míg mások energetizáló, felemelő, melegítő vagy megújító hatásúak. Egyetlen nap alatt testünk érzelmek és fizikai állapotok egész sorát éli át, az illóolajok segíthetnek a jólét kezelésében és fenntartásában.


Illóolajok használata

Most, hogy tudja, mi is az illóolaj, és honnan származnak, itt az ideje megtanulni, hogyan kell használni őket. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy élvezhesse az illóolajok által nyújtotta előnyök széles skáláját. Mindössze egy alapvető ismeretre van szükség, mégpedig az, hogy hogyan lehet biztonságosan és egyszerűen használni az illóolajokat a mindennapi rutin során.

Forrás: dōTERRA