A kosarad még üres.

Tesztelt, tiszta minőségű doTERRA olajok, illóolaj keverékek, párologtatók, diffúzorok, környezettudatos és fenntartható kozmetikumok, tisztítószerek, természetes összetevőkből álló étrend-kiegészítők nagy választékát kínálja az IllatCenter. Kerülj közelebb a természet alkotta kincsekhez!

Kövess minket a Facebookon is!

Illóolajok helyileg történő biztonságos használata

Az illóolajok helyi alkalmazása nagyon hatékony és kedvelt módszer.* Biztonságos használatuk kulcsa, a megfelelő adagolási javaslatok betartása.

Az illóolajok a kis molekulatömeg és a lipofil oldódási tulajdonságuknak köszönhetően könnyen behatolnak a bőrbe, majd a felszívódás után az alkalmazott területen maradva fejtik ki hatásukat.

Bár az illóolajok könnyen felszívódnak, számos módon lehet növelni ezt a folyamatot. Egy könnyed masszázs javítja a vérkeringést az alkalmazás területén, ezáltal jobban segíti az eloszlást a testben. A hordozóolaj használata szintén növelheti a felszívódást, különösen a száraz bőrfelületen, mivel segíti a bőr hidratálását és az olaj lassú párolgását.

Mielőtt bármilyen olajat vagy keveréket használna a bőrén, győződjön meg róla, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében betartja a következő alapvető irányelveket: 

1. Határozza meg, hogy szükséges-e hígítani az illóolajat.

Minden doTERRA olaj és keverék három kategóriába sorolható:

Neat - Nem szükséges hígítani az olajat.

Dilute - Az adott olajat mindig hígítani kell mindenki számára. Pl. "forró olajok"

Sensitive - Érzékeny bőrűeknek hígítani szükséges.

Ne feledje, hogy a hígítás soha nem veszi el az olaj hatékonyságát. Kétség esetén még a Neat olajok is hígíthatók az Ön kényelmi szintjének megfelelően. Különösen, ha először használ egy olajat érdemes hígítással kezdeni. 

2. Csak bizonyos területeken alkalmazza.

Az olajok erőssége miatt nem szabad az érzékeny területeken használni őket.

Kerülendő érzékeny területek:

 • Az arc egyes részei, mint például a szem körüli bőr
 • Szem és belső fül
 • Repedezett, sérült bőr

Kiemelt alkalmazási területek:

 • Arc (hasznos az arcszín segítésére és a bőr szépítésére)
 • Homlok, nyak és halánték (a feszültségérzet kezelésének célterülete)
 • Gerincoszlop mentén
 • Has (a főbb emésztőszervek fölött alkalmazva)
 • Mellkas (jó terület a tiszta légzés érzéséhez)
 • Lábak és talpak (az érzékenység korlátozására, a lábak megnyugtatására vagy masszázshoz. A lábak masszírozása stimulálhatja az idegvégződéseket és egész testre kiterjedő előnyöket generálhat).
 • Csukló
A helyi alkalmazás egyéb hatékony módszerei:
 • Adjon néhány csepp olajat keserűsójához a meleg fürdővízbe.
 • Készítsen meleg vagy hideg borogatást úgy, hogy egy törülközőt vagy ruhadarabot vízbe áztat, hozzáadja kedvenc illóolaját, majd a kívánt helyre helyezi.
 • Adjon néhány csepp olajat illatmentes testápolóhoz vagy hidratálókrémhez, majd vigye fel a bőrre.

  3. Tudja, mit kell tennie reakció esetén.

  Az olajra való reakció ritkán, de előfordulhat. Amikor új olajat próbál ki, mindig végezzen egy próbát, amely során egy csepp olajat (forró vagy érzékeny olajok esetén öt-tíz csepp hordozóolajjal) tesz az alkarra. Figyelje meg ezt a bőrfelületet egy órán keresztül, hogy jelentkezik-e bármilyen reakció, bár a legvalószínűbb, hogy 10 percen belül már reagál. Tartson kéznél frakcionált kókuszolajat, hogy reakció esetén azonnal csökkentse a kellemetlen érzetet. 

  4. Egyéb biztonsági tippek

  Bizonyos illóolajok, különösen a citrusolajok, mint a bergamott, a grapefruit, a citrom, a lime, a mandarin, a vadnarancs és egyes illóolaj-keverékek fényérzékeny olajok lehetnek, vagyis olyan olajok, amelyek érzékenyebbé teszik a bőrt az UV-sugárzásra és a leégésre. Ezen olajok alkalmazása után legfeljebb 12 órán keresztül kerülje a közvetlen napfénynek vagy mesterséges UV-sugárzásnak való kitettséget. Ehelyett inkább párologtassa az olajat vagy olyan helyen használja a bőrön, amely nincs kitéve fénynek. Bölcsen teszi továbbá, ha tisztában van az olyan illóolaj-keverékekkel, amelyek fényérzékeny olajokat tartalmaznak.

  Különös óvatossággal kell eljárni a "forrónak" tartott olajokkal is. Ezek közé tartozik a fent említett Dilute kategóriába tartozó összes olaj: kasszia, fahéj, szegfűszeg, oregánó, kakukkfű, muskátli. Ezeket az olajokat mindig hígítsuk fel, és legyünk tisztában azzal, hogy a bőrön kívül más módon is használhatjuk őket.

  *Az összes alkalmazási módszernél feltétlenül olvassa el és kövesse a címkén található utasításokat és biztonsági információkat.

  Forrás: dōTERRA