A kosarad még üres.

Tesztelt, tiszta minőségű doTERRA olajok, illóolaj keverékek, párologtatók, diffúzorok, környezettudatos és fenntartható kozmetikumok, tisztítószerek, természetes összetevőkből álló étrend-kiegészítők nagy választékát kínálja az IllatCenter. Kerülj közelebb a természet alkotta kincsekhez!

Kövess minket a Facebookon is!

Hígítást igénylő illóolajok

Biztosan hallott már a HOT "forró" olajokról, amelyekre bizonyos önálló illóolajok kapcsán hivatkoznak a doTERRA-nál. Ezeket az olajokat DILUTE (hígítani szükséges) vagy néha SENSITIVE (érzékenység) kategóriákba sorolják.

Maga a „forró” olaj kifejezés abból az érzésből származik, amelyet bőrön történő felhasználásuk során tapasztalhatunk.

Ezek a „forró” olajok a következők: (Hígításuk mindig indokolt)

  • kasszia
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • oregánó
  • kakukkfű
  • muskátli

A lista nem teljes és bőrtípusonként is eltérő lehet, ezért minden olyan illóolaj esetében, amely bőrérzékenységet okozhat, mindig bölcs dolog gyermekektől elzárva tartani, ha terhes vagy orvos gondozása alatt áll használatuk előtt konzultáljon orvosával, és kerülje a szemmel, belső füllel való érintkezést és az érzékeny területeket.

A doTERRA más olajokat is SENSITIVE (érzékenység) kategóriába sorol, de előfordulhat, hogy hallotta őket WARM (melegítő) olajként is. Ide tartoznak az olyan olajok, mint a fekete bors, az indiai citromfű, a kúszó fajdbogyó és a borsmenta. Az ilyen olajok szintén égető érzetet kelthetnek az érzékeny csoportok (gyermekek, idősek, érzékeny bőrűek) bőrén, ha nem hígítják őket.

A „forró” olajok kategóriájának hígítása viszont mindenki számára szükséges, függetlenül az egyéni érzékenységi szinttől. Ily módon ezek az olajok is biztonságosan felhasználhatók és hozzáadhatók az illóolaj-repertoárhoz. Hígítás ellenére sem kell tartani a „forró” olajok használatától. Csak nagyobb odafigyelésre van szükség, hogy biztonságosan és hatékonyan használhassa őket.

Hogyan:

1. A „forró” olajokat biztonságosan alkalmazhatja helyileg, hígítással.

  • A „forró” vagy DILUTE (hígítani szükséges) kategóriájú olajok esetében javasolt, hogy a felnőttek 1 csepp olajat 10 csepp hordozóolajjal hígítsanak.
  • SENSITIVE (érzékenység) kategóriába tartózó olajok esetén javasolt az 1 csepp olaj 5 csepp hordozóolajjal való hígítás.
  • Gyermekeknél további hígításra van szükség. Legjobb, ha a talpon kezdi a használatot. 2 éves kor alatti babáknál kezdetnek jó ötlet a párologtatóban történő aromás alkalmazás.
  • A NEAT kategóriájú olajok hígítás nélkül is alkalmazhatók, ha ismeri az olajokat, de a hígítás soha nem egy rossz dolog. Nem befolyásolja az olaj hatékonyságát, és segíthet elkerülni a váratlan bőrirritációt.

2. Ne adjon "forró" vagy SENSITIVE kategóriájú olajat a fürdővízhez. A helyileg történő alkalmazás egyik kedvenc módszere, a fürdővízhez adható olajok alkalmazása. Ezek inkább a NEAT kategóriába sorolható olajok csoportja. Először mindig keverje össze a fürdőjéhez hozzáadott illóolajat pl. Epsom-sóval, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az olaj nem egyszerűen a víz tetején lebeg.

3. A forró olajokat biztonsággal használhatja diffúzorában.

Az érzékenységi szint meghatározása

Annak megállapításához, hogy érzékeny-e egy olajra vagy sem, érdemes kipróbálni egy tesztet. Vigyen fel egy-két csepp olajat (mindig öt-tíz csepp hordozóolajjal a forró olajoknál) az alkar bőrfelületére. Figyelje meg a reakciókat egy órán át a bőrfelületen, de valószínűleg 10 percen belül már reagál. A bőrön adott válaszok alapján tudni fogja, hogy érzékeny-e egy adott olajra.

Mi a teendő, ha reakciót tapasztal

Ha érzékenységi reakciót tapasztal, azonnal hagyja abba az olaj használatát. Ha bőrpír, irritáció, égő vagy viszkető érzés lépne fel, puha ruhával finoman letörölve távolítsa el az olajat a bőréről, majd a törlések között váltakozva vigyen fel az érintett területre hordozóolajat, és gyengéden törölje át a területet, amíg a reakció semlegessé válik. A víz nem hígítja az esszenciális olajokat!

Az illóolajok koncentráltak, és néhányuk erősebb reakcióval bír, mint mások. Ez azonban semmiképpen sem jelenti azt, hogy a „forró” olajokat soha nem szabad használni. Előnyeik, megéri a szükséges óvintézkedések betartását.

Forrás: dōTERRA Healthy Living