A kosarad még üres.

Tesztelt, tiszta minőségű doTERRA olajok, illóolaj keverékek, párologtatók, diffúzorok, környezettudatos és fenntartható kozmetikumok, tisztítószerek, természetes összetevőkből álló étrend-kiegészítők nagy választékát kínálja az IllatCenter. Kerülj közelebb a természet alkotta kincsekhez!

Kövess minket a Facebookon is!

Házi kedvenceink és az illóolajok

Illóolaj felhasználókként az olajokat életünk különböző területén próbáljuk hasznosítani. Természetes tehát, ha szőrös barátainknak is segíteni szeretnénk velük. 

dōTERRA illóolajokat bizonyított tisztaságuknak köszönhetően biztonsággal használhatjuk a kedvenceink jelenlétében is, de azért mindig győződjünk meg, hogy mennyire komfortos számukra egy-egy illóolaj használata.

Az olajok háziállatainknál történő felhasználására vonatkozó kutatások azonban, kutyáktól és macskáktól kezdve a lovakig korlátozottak.

Ezért kulcsfontosságú konzultálni az állatorvossal, függetlenül attól, hogy mit olvas online. Az állatorvos képzett szakember az állatok egyedi fiziológiájában, és nagyon jól ismeri kedvencét. Ismeri annak sajátos kórtörténetét, és tudja, hogy testük másképp működik. Minden esetben az állatorvosnak kell az első kapcsolattartónak lenni, mielőtt bármilyen olajat használna kedvencénél.

Ennek ellenére néhány dolgot érdemes tudni: 

 • A macskákból hiányzik a glükuronidáz enzim, így nem képesek lebontani az illóolajokban található fenolos vegyületeket. Ezért a macskáknak nem szabad orálisan illóolajokat adni, és minden helyi alkalmazást gondosan mérlegelni kell. Figyelembe kel venni esetükben az önápolás tényét is, így a szőrre helyileg felvitt illóolajok szájon át bekerülhetnek az emésztőrendszerébe. Különösen kerülni kell a magas fenol tartalmú olajokat és a citrusolajokat. (A magas fenol tartalmú olajok: a szegfűszeg, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, fahéj és kasszia.)
 • Az, hogy a háziállat mennyire lesz érzékeny az olajra, függ a méretétől vagy súlyától is. Úgy tűnik, hogy a nagyobb állatok, például néhány kutya és ló, jól reagálnak a helyi alkalmazásra az elvégzett korlátozott vizsgálatok alapján. Azonban soha ne használjon illóolajat kölyökkutyáknál vagy cicáknál!
 • Ha egy növényről ismert, hogy mérgező a háziállat számára, akkor valószínűleg az olaja is. Például az eukaliptusz lenyelve mérgező a macskák számára, és indokolt, hogy ugyanannak a növénynek az olaja is. Ugyanezzel az érveléssel sok macska nem bírja elviselni a citrusfélék illatát, mert mérgező lehet számukra, ha megeszik. Nem minden macska reagál a citrusfélékre, így a legjobb mindig óvatosnak lenni, és kerülni azok használatát jelenlétükben.
 • Kezdje kicsiben, mindig hígítva és mértékkel használja. Ha az olajat helyileg fogja használni - miután konzultált az állatorvossal - tegye azt kis területen, hígítsa erősen hordozóolajjal, és csak ritkán alkalmazza. 
 • Kerülje a belső felhasználást. A kutatások hiánya miatt nem javasolt az olajok belső alkalmazása az állatoknál sem.

Amikor párologtatásról van szó állatok jelenlétében, nem ismert semmilyen tudományos irodalom azokról az olajokról, amelyek bármilyen konkrét hatást gyakorolnának a háziállatokra. 

Érdemes azonban néhány általános irányelvet követni:

 • Győződjön meg arról, hogy biztosított a szellőzés a helyiségben, ahol párologtató működik.
 • Soha ne hagyja ott háziállatát a párologtatóval szűk és zárt helyen, és figyeljen arra, hogy az állat mindig el tudja hagyni a helyiséget.
 • Ne működtesse a diffúzort sokáig, teljes kapacitással. Amikor egy állat jelenlétében párologtat, egyszerre csak néhány percig tegye azt.
 • Győződjön meg arról, hogy a diffúzor biztonságos. Ha az leesik vagy az állat vizet iszik belőle, az nagyon veszélyes lehet számára.
 • Érdemes inkább ott párologtatni az illóolajokat, ahonnan a háziállatot addig távol tudjuk tartani. Abban az esetben, ha erre nincs lehetőség - miután konzultált az állatorvossal - mindig figyeljen arra, hogyan jelez a kedvence az illóolajok jelenlétére.

Macskák és kutyák esetében is kerülendő olajok: teafa, kúszó fajdbogyó (Wintergreen)

Macskák esetében kerülendő olajok: szegfűszeg, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, fahéj, kasszia, borsmenta, fodormenta és a citrusok.

  Forrás: dōTERRA Healthy Living, dōTERRA Living Magazine 8.