Az Ön kosara még üres

Tiszta, terápiás minőségű illóolajok, illóolaj-keverékek, szépségápolási termékek és kiegészítő kellékek széles választékát kínálja az IllatCenter. Kerüljön közelebb a természet alkotta kincsekhez!

Kövessen minket a Facebookon is!

Gyerekek és az illóolajok

Az illóolajok gyerekeknél történő biztonságos és sikeres használatának kulcsa, azoknak az irányelveknek a betartása, amelyek a gyerekek védelmének érdekében készültek el, hiszen náluk az illóolajok adagolásának, hígításának, felvitelének és tárolásának szabályai is különböznek a felnőttekétől.

Az illóolajok gyermekeknél történő használatának alapszabályai:

 • Az illóolaj használata mindig szülői felügyelet mellett történjen.
 • Mindig kisebb adagot adjon a gyereknek, mint amennyit egy felnőttnek adna.
 • Hígítsa az illóolajokat a bőrérzékenység kockázatának csökkentése érdekében.
 • Kerülje az érzékeny területeket, mint a szem, hallójárat, orr környéke vagy sérült bőr.
 • Bizonyos olajok (pl. citrus olajok) külsőleg történő alkalmazása után, legalább 12 órán keresztül kerülje az erős napfényt, UV sugárzást. 
 • Az illóolajokat mindig biztonságos helyen, gyermekektől távol tartsa.
 • Mindig olvassa el a címkén lévő utasításokat, ajánlásokat.
 • Ha speciális orvosi kezelés alatt áll a gyerek, az esszenciális olajok használata előtt konzultáljon kezelőorvosával, vagy kérje ki szakképzett aromaterapeuta véleményét!
Szülői felügyelet

Talán az egyik legfontosabb biztonsági irányelv, hogy a gyerekek csakis felnőtt felügyelete mellett használhatják az illóolajokat. Még akkor is, ha már nem ismeretlen számukra, és tudják, hogyan kell az adott olajat alkalmazni. Az illóolajok rendkívül erősek és sok gyerek még nem ismerheti az adagolás, a hígítás és az érzékenység fogalmait és fontosságát. Amellett, hogy megtanítja a gyerekeket az illóolajok biztonságos alkalmazására, a szülői jelenlét továbbra is nagyon fontos, bármilyen illóolajról is legyen szó.

Adagolás
Mivel a gyerekek testtömege kisebb, még fejlődésben vannak és bőrük is vékonyabb, érzékenyebb, így az illóolajok adagolási mennyiségének mindig kevesebbnek kell lennie, mint a felnőtteké. Az olajok erőssége miatt, csak kis mennyiségre lesz szükség ahhoz, hogy hatékonyak legyenek a gyerekeknél. Kezdjen kicsi adaggal – jóval kisebbel, mint amit saját magának adna - és hagyjon bőven időt, hogy megtapasztalhassák az olaj előnyeit, mielőtt növelné a mennyiséget. Két éves kor alatti babáknál kezdetnek jó ötlet a párologtatóban történő aromás alkalmazás.

Hígítás
Sok szülőnek aggályai vannak az illóolajok gyerekeknél történő helyi használatával kapcsolatban, érzékeny bőrük miatt. A legjobb módszer a gyerek finom bőrének védelmére, az illóolajok használat előtti hígítása. Legjobb, ha talpon kezdi a használatot. 

Hígítási arányok gyerekeknek: 1 csepp illóolaj és 5 csepp hordozóolaj.

Érzékenységi próba
Jó ötlet egy érzékenységi tesztet elvégezni, amikor új illóolajat próbál ki, annak biztosítása érdekében, hogy az ne okozzon irritációt. Egyszerűen hígítsa fel a használni kívánt olajat, vigye fel a gyerek bőrének egy nem feltűnő pontjára (a lábak általában a legjobb hely, mert ott a legvastagabb a bőr), és néhány órán keresztül figyelje meg a területet.

Kerülje az érzékeny területeket
Az érzékenységi próba mellett az érzékeny területek elkerülése is segít az irritáció kockázatának csökkentésében. 

Ezek az érzékeny területek:

 • Szemek 
 • Bőr a szem körül
 • Belső fülek
 • Sérült bőr
 • Belső orr

 • A test ezen területei érzékenyebbek, így itt kerülni kell az olajok helyi alkalmazását. Ne feledje, hogy a gyerek bőre még inkább érzékenyebb, mint egy felnőtté, ezért az alkalmazási módszerek egészen másak lesznek.

  Napfényérzékenység
  Egyes illóolajok - különösen a citrusok - fényérzékenységet okozhatnak, ha napfénynek vannak kitéve. A napfényérzékenység kockázata különösen érinti a gyerekeket, mert általában sok időt töltenek a szabadban. Mielőtt helyileg illóolajokat alkalmazna gyermekén, bölcs dolog először átgondolni, hogy mennyi időt tölt majd a napon. Jellemzően a citrusok olajai, amelyek kockázatot jelentenek a napfényérzékenységre, de természetesen mindig el kell olvasni az illóolaj címkéjét, hogy van-e figyelmeztetés fényérzékenységre. Ha egy illóolaj, vagy termék ilyen figyelmeztetést tartalmaz, akkor alkalmazás után a bőrfelületet legalább 12 órán át távol kell tartani az UV-fénytől.

  Biztonságos tárolás
  Mindig tartsa távol az illóolajokat és illóolajokat tartalmazó termékeket a gyerekektől, hiszen nem tudják, hogy mennyire fontos betartani az adagolási irányelveket. Ne feledje, hogy az illóolajokat nem szabad közvetlen napfénynek vagy hőhatásnak kitenni, mert károsíthatja az olajok finom kémiai profilját, és akár ronthatja azok hatásait. Mindig győződjön meg arról, hogy a párologtató biztonságos helyen működik, ahol a gyerekek nem érhetik el.
  Az illóolajos palackhoz tartozik egy nyíláscsökkentő, amely biztonságosan, egyszerre csak kis mennyiségű olajat adagol. Az olajokat mindig a mellékelt nyíláscsökkentővel és jól lezárt kupakkal kell tárolni.

  Konzultáljon orvosával
  Minden konkrét egészségi állapotról vagy bizonytalanságról tájékoztassa a gyerek orvosát, mielőtt illóolajokat használnának.
  Az esszenciális olajok megfelelő használatával kapcsolatban forduljon szakképzett aromaterapeutához.

  Nem tudja, hol kezdje? Íme néhány kedvenc doTERRA termék, melyeket biztonsággal használhatnak gyerekek is.

  1. doTERRA Touch® termékek. Ezek a termékek fantasztikusak, mert előre hígítva érkeznek. A fiatal bőr más, mint a felnőtteké - vékonyabb, finomabb és általában érzékenyebb. Nagyszerű ötlet minden illóolajat felhígítani, mielőtt gyermekeken alkalmaznánk, és ez a készlet kiküszöböli a hígítással járó gondot. 

  2. Válogatás gyerekeknek kollekció - Ezt az olajokból álló válogatást gyerekek számára alkotta meg a doTERRA. A kifejezetten a fejlődésben lévő szellem, test és érzelmi világ támogatására összeállított, egyszerűen használható esszenciális olajkeverékek, olyan egyedülálló összetételeket tartalmaznak, amelyek jótékony hatásai igazán erőteljesek, ráadásul az érzékeny bőrhöz is gyengédek.

  "A gyermekeknek szánt keverékeket egyedülálló módon úgy állították össze, hogy pozitív élményt jelentsen számukra az illóolajokkal való ismerkedés. A még fejlődésben lévő, vékony bőr túlérzékenységét figyelembe véve a fő összetevők gondos kiválasztása mellett enyhébb aromákat alkalmaztak. A tudatos, korai bevezetés tökéletes módja annak, hogy a gyermekek biztonságosan megtanulják, hogyan használják az olajokat, és megtapasztalják az egészséget támogató, gondoskodó érintés és masszázs erejét."2

   3. On Guard™ termékcsalád - Az összes doTERRA On Guard™ tartalmú termék nagyon gyerekbarát. 

   4. doTERRA Balance™, doTERRA Balance Touch és a doTERRA Serenity™ illóolaj-keverékek a nyugodt, harmonikus közérzet és a pihentető élmény megteremtését szolgálják.

   5. A citrus olajok a gyerekek garantált kedvencei: vadnarancs, citrom, grapefruit, mandarin.

   6. Correct-X™ - Tökéletes segítséget nyújt a horzsolások ellátásához. Nagyszerű, hogy van egy természetes és hatékony, mégis szelíd és nem irritáló hatású készítmény érzékeny fiatal bőrre.

   Forrás:

   1. https://www.doterra.com/US/en/blog/science-wellness-essential-oils-kids

   2. Az esszenciális élet - Az esszenciális olajok legátfogóbb kézikönyve, Bioenergetic Kiadó, 2021. (A fordítás a TOTAL WELLNESS PUBLISHING, LLC The Essential Life című könyvének 6. kiadása alapján készült.) 174. oldal